Zvukoterapija

time

Zvuk se od davnina koristio u terapeutske svrhe, u slavljima, ceremonijama, ritualima, meditaciji, iscjeljivanju. I suvremeno se društvo sve više bavi utjecajem vibracija zvuka na ljudsko zdravlje. Popularno se ova metoda naziva zvukoterapija, a vodi se načelom da sve što je živo vibrira i da je svaka vibracija zvuk. Koristi određene frekvencije kako bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu.

U zvukoterapiji se koriste zvuk, glas i glazba, a instrumenti pomoću kojih se tehnika provodi su tibetanske i kristalne zdjele, gongovi, bubnjevi, šuškalice, muzičke viljuške, a najmoćniji instrument je ljudski glas.

Zvukoterapija balansira lijevu i desnu moždanu polutku. Lijeva polutka zadužena je, među ostalim, za logičko razmišljanje, analizu i pisanje, a desna za kreativnost, umjetnost i intuiciju. Jedna od tih strana često je manje ili više zastupljena, a zvukoterapijom se postupno dovode u sklad. Kada su one u balansu, postupno se događa proces regeneracije. Mi ljudi, kao i sve oko nas, imamo jedinstvenu izvornu vibraciju. Kad se rodimo, ona je savršena, a kako odrastamo, narušava se zbog vanjskih i unutarnjih faktora. Uz pomoć terapije zvukom tijelu i čitavom svom biću na staničnom nivou malo-pomalo vraćamo tu izvornu vibraciju. Glas je najkreativniji i najstariji glazbeni instrument koji ima veliku snagu i utjecaj na nas i na našu okolinu. Tonovima, zvukovima i melodijama koje proizvodimo možemo si uvelike olakšati stanja stresa, boli i neravnoteže. Suprotno od toga, kad se glas koristi na pogrešan način, može izazvati vrlo neugodne i negativne efekte.

Vokalnom terapijom naša se pažnja fokusira na sadašnji trenutak. Um se za to vrijeme prisiljen koncentrirati na zvuk glasa, a ne na mentalnu buku koja se često odvija u njemu. Ta glasovna meditacija je kvalitetno vrijeme koje posvećujemo sebi u obliku kreativnog izražavanja i relaksacije. Pritom zatvaramo vrata stresu i bilo kakvoj vrsti napetosti ili nemira.

U grupnoj i individualnoj terapiji mogu sudjelovati svi koji imaju glas, bez obzira na to znaju li pjevati ili imaju li sluha.

Dokazano je da zvuk djeluje na imunosni i endokrini sustav. Zvukoterapija pomaže u opskrbi tijela i mozga kisikom, usporavanju pulsa, normaliziranju tlaka, opuštanju žila, podizanju imuniteta, uz nju se oslobađaju hormoni poput endorfina i melatonina, ubrzava se oporavak i zarastanje rana. Blagotvorno djeluje kod depresivnih stanja, anksioznosti, visokog krvnog tlaka, poremećaja cirkulacije, bolnih zglobova, opstipacije, glavobolje, prehlade, nervoze, napetosti. Osim toga, ublažava različite bolove, pridonosi bržem postoperativnom oporavku, oslobađa nas blokada, potiče kreativnost i intuiciju, poboljšava koncentraciju, opušta.

Kod djece povoljno djeluje u rješavanju problema noćnog mokrenja, strahova, a odlične rezultate postiže kod autistične djece i kod ADHD poremećaja.